Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRYCZANA ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 2 torebki po 125 gram
grzyby świeże 1 kg
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
śmietana 12% 1 szklanka
jajko 1 szt
sól
pieprz
mało do formy
ser żółty 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: GRYCZANA ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu następnie studzimy wysypujemy z torebek i mieszamy widelcem.Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki.Na maśle podduszamy posiekaną cebulę dodajemy grzyby i dusimy razem aż wyparuje nadmiar płynu następnie doprawiamy solą i pieprzem.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwę kaszy gryczanej a na niej warstwę grzybów i znów warstwę kaszy.Śmietanę mieszamy z jajkiem,solą pieprzem i takim sosem zalewamy zapiekankę i posypujemy ją startym serem.Zapiekamy w gorącym piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż ser się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 16.11.2011 15:59
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak