Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć, dodać pół szklanki lekko ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozmieszac i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mleka, masło, cukier i olej zagrzac w rondlu. Gdy zawrze, wylewamy ją do mąki z solą i dokładnie mieszamy. Dodać olejek pomarańczowy i zaczyn drożdżowy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy masę przez 15 min drewnianą łyżką. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Do wysmarowanej masłem formy wykładamy ciasto, a na nie jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Mocno schłodzoną kruszonkę trzemy na grubych oczkach i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 45 min w 170 st. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Uwielbiam ciasta z jabłkami!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !