Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny z mąki razowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 15 dag
mąka pszenna 15 dag
drożdże 10 dag
mleko ciepłe 0,25 ml
żółtko jajek 3 szt.
białko 2 szt.
śmietana kremowa 30% 0,25 ml
sól szczypta
cukier szczypta
olej do smażenia
kwaśna śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: bliny z mąki razowej

Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj cukier, sól, żółtka i obie mąki. Wyrób ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem połącz z ubitą śmietaną i białkami.
Na patelni rozgrzej olej. Porcjami smaż placuszki po obu stronach na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak