Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki majonez

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 czubata łyżka
nasiona selera 1 łyzecka
musztarda 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
żółtko jajek 2
ocet winny 1 łyżka
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki majonez

W garnku zmieszać mąkę,nasiona selera,musztardę i sól.Wlać mleko,zagotować na małym ogniu,ciągle mieszając.Gotować 2 min.Ostudzić.Starannie wymieszać z surowymi żółtkami i jeszcze raz zagotować.Do ciepłego jeszcze sosu wlać ocet i trochę posłodzić.
Schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 14.07.2011 19:00
ciekawe
ana00 14.07.2011 18:14
Możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak