Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z serem, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
szpinak świeży 200 gram
twaróg 150 gram
serek mascarpone 50 gram
czosnek niedźwiedzi posiekany 3 łyżki
masło 2 łyżki
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z serem, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.

FARSZ: Szpinak umyć, odsączyć na sitku. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać szpinak i mieszając dusić przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać.
Ser rozgnieść widelcem, połączyć z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić do smaku sola i pieprzem świeżo mielonym.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki. Jeden krążek napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując pierożki.
Porcjami wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 03.11.2013 12:51
Ja również od czasu jak go poznałam kilka lat temu, bardzo go lubię i często używam. Jedynie szkoda, że sezon za świeży jest taki krótki.
Ewa104 03.11.2013 10:31
Za czosnek niedźwiedzi dałabym Ci duuuużą szóstkę ( w skali do 6).Uwielbiam jego aromat i posmak,zwłaszcza w farszach z serem czy kaszą.Muszę wypróbować Twoje pierożki.
Bernadeta1 08.07.2013 21:35
uwielbiam ze szpinakiem
IZABELA29 18.06.2013 08:25
to ja jade na obiadek..
caralajna 19.04.2013 07:58
nadzienie bardzo mi odpowiada, pyszności
barbara11561 14.11.2012 22:07
też chętnie bym zjadła:)
anemon 09.09.2012 15:06
Faktycznie trochę trzeba się nalepić.
alaaa 08.09.2012 21:48
za taki smak to mogę lepić,pycha
IZABELA29 18.11.2011 10:44
świetne nie wiem czy miałabym na tyle cierpliwości by ulepić dużo ilość....
Grazyna0211 01.10.2011 11:35
moje smaki pycha!
ben-ka 15.09.2011 07:32
takie pierożki bym zjadła z wielką chęcią:)
Mariusz10 09.08.2011 18:17
pycha!
Ewelina38 08.08.2011 12:05
rewelacyjne
Magdalena80 23.07.2011 23:23
fajnie wyglądają
Jaheira11 23.07.2011 23:16
superowe
Motorek 22.07.2011 10:09
pycha
caroline1983 19.07.2011 20:14
ze szpinakiem jeszcze nie jadłam
Iwona51
Iwona51 15.07.2011 09:10
smaczne
Magdalena1110 15.07.2011 07:36
wyglądają smakowicie
anemon 14.07.2011 17:43
Niezupełnie jak uszka, ale faktycznie to raczej małe pierożki, zlepiam po dwa małe placki \"na okragło\", a nie jak tradycyjne pierogi: farsz zawijany w jednym placku.
1j1o1l1a1 14.07.2011 17:30
smakowite...chociaż to raczej...uszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak