Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser karmelowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 7 szt
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
woda 1 łyżka
Syrop:
cukier 25 dkg
woda 1 szklanka
skórka z cytryny
woda zimna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: deser karmelowy

Z dwóch łyżek cukru,wody przygotowujemy jasny karmel,przelewamy go do naczynia żaroodpornego rozprowadzamy po dnie i ściankach.Z podanych składników przygotowujemy syrop i studzimy go.Z żółtek jajka i wody ucieramy krem masa nie powinna się pienić,dalej ucieramy dolewając po trochu syrop.Masę wylewamy na karmel przykrywamy folią aluminiową i pokrywką.Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.Naczynie z kremem wstawiamy do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości gotującą się wodą,kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy 10 min.Następnie wstawiamy oba naczynia do piekarnika i zapiekamy 15 min po czym wyjmujemy i studzimy wstawiając mniejsze naczynie do zimnej wody.Krem odkrajamy nożem od krawędzi formy wykładamy na talerz.Deser taki można też przygotować w małych foremkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.05.2012 10:23
smacznie się zapowiada
Krystyna32 24.07.2011 09:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak