Sposób przygotowania

Białka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym.Mleko zagotować na małym ogniu.Łyżką nabierać pianę z białek,formować za pomocą2 łyżek kluseczki i kłaść je delikatnie na mleko.Gotować ok.3 minuty i ostrożnie przełożyć na drugą stronę i gotować jeszcze 2 minuty.Pianki wyjąć na półmisek,a do gotującego mleka dodać miąższ z połowy laski wanilii.Żółtka utrzeć z resztą cukru i cały czas mieszając wlewać gorące mleko.Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru dodając 1 łyżkę wody.Podgrzewać do uzyskania karmelu.Zupę rozlać do talerzy,obłożyć piankami i polać karmelem.Można posypać (jak kto lubi) cynamonem.

Komentarze

  • 4
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    jeszcze tego nie smakowałam.
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    jeszcze tego nie smakowałam.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Będąc na diecie robiłam sobie zawsze na kolację, tylko ze slodzikiem
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    tego nie jadłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    warto wypróbować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    ciekawe jak smakuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    musi być smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    nigdy takiej zupy nie jad?am.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    takiej nie jadłam,ciekawa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super zupka
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Słyszałam o tej zupie, ale nigdy nie jadłam.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !