Sposób przygotowania

Mak opłukujemy i zalewamy wrzącym mlekiem a następnie gotujemy ok. 30 min na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika i studzimy, mielimy trzykrotnie. W rondelku rozpuszczamy 5 dag masła, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, studzimy i łączymy z żółtkiem. Mąkę mieszamy z solą, robimy wgłębienie i dodajemy rozkłócone jajko. Ciasto wyrabiamy, dodajemy gorącą wodę i resztę roztopionego masła - ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min.Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i szklanka wykrawamy kółka na których układamy porcje farszu. Starannie zlepiamy brzegi.Pierożki gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !