Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowy torcik na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 60 dkg
cukier 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 torebka
maślanka 500 ml
śmietana kremówka 400 ml
cukier waniliowy
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowy torcik na zimno

Żelatynę zalać szklanką wody. Odstawić, aby spęczniała. Truskawki wsypać do rondla, dodać3/4 cukru. Podgrzewać, mieszając, aż się rozgotują. Dodać 1/3 żelatyny, zmiksować, ostudzić. Resztę żelatyny rozpuścić, podgrzewając ją lekko. Maślankę roztrzepać z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. 3 łyżki posłodzonej maslanki wymieszać z żelatyną, połączyć z resztą maślanki. Dodać ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Tortownicę wysmarować olejem i wlać do niej masę maślankową. Na masie zrobić niewielkie kleksy z masy truskawkowej, każdy z nich lekko rozmazując widelcem, aby powstał efekt marmurkowy. Torcik wstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie galaretkę rozrobić w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy torcik zastygnie, zalać go tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Przybrać listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 25.11.2011 09:53
smaczny
Karolcia12 10.03.2011 09:26
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak