Sposób przygotowania

Żelatynę zalać szklanką wody. Odstawić, aby spęczniała. Truskawki wsypać do rondla, dodać3/4 cukru. Podgrzewać, mieszając, aż się rozgotują. Dodać 1/3 żelatyny, zmiksować, ostudzić. Resztę żelatyny rozpuścić, podgrzewając ją lekko. Maślankę roztrzepać z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. 3 łyżki posłodzonej maslanki wymieszać z żelatyną, połączyć z resztą maślanki. Dodać ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Tortownicę wysmarować olejem i wlać do niej masę maślankową. Na masie zrobić niewielkie kleksy z masy truskawkowej, każdy z nich lekko rozmazując widelcem, aby powstał efekt marmurkowy. Torcik wstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie galaretkę rozrobić w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy torcik zastygnie, zalać go tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Przybrać listkami mięty.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !