Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nadziewana tortilla z ziemniaków

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 3/4 szklanki
ziemniaki pokrojone w plasterk 3/4 kg
sól
pieprz
bób 10 dkg
chorizo 8 dkg
jajko 5 ubite

Przepis i sposób przygotowania na: nadziewana tortilla z ziemniaków

Bób gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i obieramy.Na rozgrzaną oliwę dajemy cienkie plasterki ziemniaków cebulę i smażymy na średnim ogniu 20 min,często mieszając aż ziemniaki zrobią się miękkie i złociste,następnie odlewamy nadmiar tłuszczu ziemniaki i cebulę przekładamy do dużej miski,dodajemy ubite jajka i przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy bób.Ponownie wlewamy oliwę a gdy się rozgrzeje wrzucamy mieszankę ziemniaków jajek,bobu i smażymy na małym ogniu 10 min tak aby całość się lekko ścięła.Ostrożnie zsuwamy tortillę na duży talerz,przykrywamy drugim odwracamy ponownie zsuwamy na patelnie i przysmażamy z drugiej strony.Zsuwamy tortillę na deskę do krojenia i odstawiamy aby ostygła.Rozgrzewamy patelnię bez oliwy wrzucamy plasterki kiełbasy i krótko przesmażamy,gdy zrobi się złota i lekko chrupiąca zdejmujemy z patelni.Kroimy tortillę poziomo na pół na dolną część nakładamy warstwę smażonej kiełbasy i przykrywamy górną częścią.Kroimy w kwadraty i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.04.2012 08:06
ekstra
iza15 26.12.2011 23:06
ciekawe
anemon 14.07.2011 06:26
Pysznie brzmi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak