Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza alla siciliana

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 2,5 dag
mąka 40 dag
woda 1 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/4 łyżeczki
olej 2 łyżki
sos pomidorowy
mozzarella
papryki różnokolorowe
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza alla siciliana

Drożdże rozetrzeć z cukrem, 5 łyżkami wody i 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy i dodajemy rozczyn. Solimy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i dostawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę. Po wyciągnięciu zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na natłuszczonej blasze. Wierzch smarujemy oliwą. Nakładamy podduszone wcześniej w oleju paski różnokolorowych papryk oraz pozostałe dodatki. Pieczemy 10-15 minut w temp 240 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 01.02.2012 11:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak