Sposób przygotowania

Wierzchołki młodych pokrzyw wrzucić do garnka zalać wodą i dodać łyżkę octu. Dobrze wypłukać, żeby pozbyć się mszyc, mrówek i innych owadów. Odcedzić i osuszyć- najlepiej w maszynce do odwirowywania sałaty. Na patelnię wlać oliwę, dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Na gorący tłuszcz włożyć pokrzywy i usmażyć ( kilka minut) na koniec smażenia dodać szpinak( dobrze wypłukany) i razem wszytko zeszklić. Podlać paroma łyżkami rosołu i dusić 3 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ugotować wywar z drobiu( na przykład na skrzydełkach z kurczaka) z dodatkiem ziela angielskiego i marchewki. Pokrzywy, szpinak, marchewkę, surowe jajo, mąkę i czosnek zmiksować dokładnie blenderem. Zalać maź powstałą z miksowania gorącym wywarem- powoli, żeby się nie zważyło. Wymieszać i pogotować kilka minut ( około7/8). Doprawić solą, pieprzem, śmietanką. Podawać np.: z jajkiem na twardo.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    fajny zielony duecik się nam zrobił
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    kiedyś jadłam dawno temu u babci.... ale mi się smak przypomniał z dzieciństwa...dobra była taka zupka...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo ciekawy przepis,podoba mi sie
  • 0
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    robiłam podobną z pokrzyw majowych
  • 0
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    rewelacyjna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    pokrzywy jadłam z serem ale w zupie jeszcze nie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    ciekawa zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !