Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół z kury 2 kostki
grzyby suszone 2 szt.
kaczka 1/2 szt. (bez wyluzowanej piersi i o
cebula 1 szt.
marchew 3 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/8 szt.
por 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.

Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .

Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 27.09.2010 20:36
Joasiu- kiedy liść laurowy i lubczyk wydobywają właśnie smak rosołu- mały kawałeczek suszonego lub świeżego lubczyku ( lub maggi ogrodowego ) zastępuje maggi w płynie czy inne przyprawy do zup.Ale można oczywiście bez
Joanna117
Joanna117 27.09.2010 20:17
Ale mam smaka na taką kaczusię, tak dawno nie jadłam - wolę jednak bez lubczyku i liścia. Taki pycha rosołek jest dobry sam w sobie, marzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak