Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag
cukier 10 dag
margaryna 1 kostka
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
Nadzienie:
jabłka 1 kilogram
cukier 10 dag
cukier waniliowy 2 sztuki
rodzynki
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, masło, sól, cukier waniliowy oraz jajka i zagnieć ciasto.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cukrem, cukrami waniliowymi, cynamonem i rodzynkami, następnie odciśnij powstały sok.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piec 60 minut w temp ok 200*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.12.2012 13:51
bardzo lubię
iziona 11.10.2011 07:52
lubię takie ciasta
iziona 11.10.2011 07:52
lubię takie ciasta
czekoladka_m 05.09.2011 18:31
chętni zjadłabym kawałeczek:)
Weronika_eM 14.08.2011 19:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak