Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju piernikowym :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 łyżeczki musztardy ( sarepskiej lub jeszcze lepiej francuskiej gruboziarnistej )
łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka soku z cytryny ,2 liście laurowe,4 ziela angielskie
cebula 1 szt.
śledzie w oleju 4 płaty
olej słonecznikowy 3/4 szklanki
piernik 2 łyżki (rozkruszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju piernikowym :

Śledzie pokroić w kawałki ( wielkości takiej jak się lubi ). Cebulę pokroić w piórka . W pojemniczku ułożyć śledzie .Posypać cebulą .Dodać liście laurowe i ziele angielskie . Wymieszać olej z musztardą , pieprzem, sokiem z cytryny , piernikiem .Zalać śledzie. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na 12 godzin .

W kwestii piernika wyjaśniam ,że ja piekę sobie raz do roku piernik korzenny na miodzie i zostawiam go by wysechł. Potem używam go do doprawiania i zagęszczania sosów , lub przy takich okazjach . Można też kupić pierniczki korzenne bez polewy i nie przełożone marmoladą , wysuszyć je i takich używać . Naprawdę warto bo sos z pieczonego mięsa , gulasz , żeberka pieczone doprawione utartym piernikiem nabiera fantastycznego smaku .Dodatkowo piernik zagęszcza sos i nie trzeba robić zasmażki .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.12.2012 12:28
hm ciekawe zestawienie
Goya 03.03.2011 21:05
super
katarzyna124 14.12.2010 09:21
Myśle,że wypróbuje w najbliższym czasie.
madagaskar 22.11.2010 21:39
mniam mniam
alaaa 12.08.2010 20:47
ciekawy pomysł z tym piernikiem..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak