Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa fasolka po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 300 gram
kiełbasa zwyczajna 1 laska
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki
mąka 1 łyżka
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
kostka wołowa 1 sztuka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
majeranek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy na całą noc wodą. Następnie gotujemy. W tym czasie kroimy cebulkę i kiełbasę i podsmażamy na małym ogniu na patelni. Gdy fasola robi się miękka dodajemy: sól, liść laurowy, i majeranek- wszystko wg własnego smaku. Fasolę gotujemy nadal.
Następnie gdy kiełbasa i cebulą będą już podsmażone (kiełbasa będzie rumiana a cebulka szklista) wrzucamy je do fasoli. Kroimy drobno marchewkę i także wrzucamy. Dodatkowo wrzucamy także kostkę wołową. Gdy fasola będzie już miękka i gotowa do zjedzenia dodajemy koncentrat pomidorowy wg własnego uznania i gotujemy ok 10 minut. W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki i wodę (dodajemy tyle wodę aby uzyskać konsystencję kleiku) i wlewamy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak