Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsna na kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
margaryna 1/2 kostki
jajko
sól
ziemniaki 50 dag
mięso wołowe 50 dag
mleko 1 filiżanka
jaja 3 szt.
cebula
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsna na kruchym cieście

Z podanych składników zagnieść ciasto, odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Ugotowane mięso zemleć, wymieszać z jajami, mlekiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i pietruszką, doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, dno i boki wylepić ciastem. Połowę utartych, posolonych ziemniaków rozłożyć na cieście, na nich warstwę mięsa i przykryć reszta ziemniaków. Piec 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak