Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Gąsieniczki”

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże 20 g
sól 1 szczypta
cukier 1/4 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 szklanki
parówki 8 sztuk
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: „Gąsieniczki”

Mleko należy podgrzać w rondelku i przelać do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól, cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na około 40 minut. Przykrywamy ściereczką.
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na małe porcje. Kawałeczek ciasta należy rozwałkować na kwadrat. Na brzegu kładziemy paróweczkę i zwijamy ją w rulonik prawie do samego końca. Paróweczkę w cieście kroimy na talarki. Spód nie powinien być rozcięty. Jeden kawałeczek układamy płasko po prawej stronie, drugi po lewej itd. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do momentu aż będą rumiane.
Podajemy je z różnymi sałatkami lub po prostu z ketchupem, majonezem czy musztardą.

Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej. Bułeczki są naprawdę pyszne- smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są łatwe w wykonaniu i niedrogie. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak