Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce morza na makaronowym ruloniku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
sól 2 szczypty
woda 1/4 szklanki
wykałaczka szaszłykowa 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
sałata rzymska kilka listków
pomidorki truskawkowe 8 sztuk
Mieszanka owoców morza 60 dag
białe wino 1 lampka
czosnek 1 sztuka
masło 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce morza na makaronowym ruloniku

Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Wałkujemy bardzo cienko i wycinamy prostokąty. Na prostokąt kładziemy wykałaczkę i zawijamy ją w ciasto. Wyjmujemy delikatnie wykałaczkę. Gotowe rurki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oliwy.
Kolejny krok to przygotowanie owoców morza. W tym celu należy je dokładnie wypłukać, osuszyć i podsmażyć na maśle wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Gdy je delikatnie podsmażymy dolewamy białe wino i dusimy do miękkości na małym ogniu.
Na makaronowe ruloniki wykładamy podrobioną sałatę rzymską i owoce morze wraz z powstałym sosem. Układamy również pokrojone pomidorki.
Jest to danie greckie, które świetnie smakuje z lampką białego wina. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 26.08.2011 09:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak