Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po katalońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz 1/2 fileta
sól do smaku
ziemniaki 3 sztuki
natka pietruszki 2 gałązki
czosnek 3 ząbki
oliwa 1/4 szklanki
jaja 4 sztuki
mąka 4 czubate łyżki
olej roślinny do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po katalońsku

Dorsza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu około 5- 10 minut. Po ugotowaniu rybkę wyjmujemy i dzielimy na małe kawałeczki. Do wywaru z ryby wkładamy pokrojone w talarki i umyte ziemniaki. Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy i rozgniatamy. Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gdy woda będzie gorąca wlewamy oliwę i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki oraz 4 jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Powstała masa ma mieć konsystencję piure. Czekamy do momentu aż wystygnie. W rondelku lub na patelni podgrzewamy olej i smażymy małe kuleczki lub większe placuszki.
Taki dorsz jest wspaniałym daniem dla osób lubiących kuchnię sródziemnomorską. Placuszki można podawać na wykwintne kolacje ( na ciepło lub zimno) oraz jako przekąskę do piwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 13.07.2011 11:13
wygląda smacznie
ewasylwia 13.07.2011 11:02
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak