Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie - po mojemu ;-)

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
ser biały 0,5 kg
cebula 3
mąka 1 kg
woda letnia 1 szklanka
margaryna do smażenia 0,5
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie - po mojemu ;-)

Farsz

1. Obrane ziemniaki gotujemy, pod koniec gotowania solimy 1 łyżeczkę (później będziemy jeszcze dodawać sól, więc nie ma co na początku szaleć). Ugotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
2. Margarynę rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu uzyskania przez cebulę złotego koloru.
2. Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
4. Do ziemniaków dodajemy biały ser i mieszamy, następnie wlewamy usmażoną cebulę (należy zostawić trochę cebuli na patelni, aby później omaścić gotowe pierogi - jeżeli ktoś lubi) i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy sól i pieprz do smaku.


5. Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić z niej górkę. W górce zrobić dziurkę, do której należy wbić jajko. Następnie po trochę dolewać letniej wody i stopniowo zagniatać. Gdy mąka zostanie w całości połączona z wodą dokładnie wyrobić ciasto. Nie należy zapominać, aby przy wyrabianiu ciasta podsypać stolnicę odrobiną mąki, żeby się ono nie przylepiało. Wyrobione dobrze ciasto zawijamy w czystą ścierkę kuchenną i odkładamy na kilka minut (ok. 10 min.).

6. Następnie z wyrobionego wcześniej ciasta odkroić porcję i rozwałkować. Dobrze jest oprószyć wałek mąką wtedy ciasto nie przykleja się do wałka. Dalej wyciąć kółka - ja do tej czynności używam szklanki - nałożyć na kółko łyżkę farszu i zlepić ze sobą brzegi - bardzo dokładnie.

7. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę, wodę posolić. Gdy wszystkie pierogi pływają na powierzchni wody, należy je jeszcze kilka sekund podgotować i można wyciągać z wody.

8. Ułożyć na talerzu i omaścić wcześniej usmażoną cebulką.

Polecam i życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak