Sposób przygotowania

1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
4 średnie pieczarki
garść suszonych grzybów ( ok. 10 kapeluszy całych )
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
maggi
1/2 pęczka kopru
1 kostka bulionu drobiowego
1 kostka bulionu grzybowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
3 łyżki mąki
woda

Namoczyć grzyby i ugotować . Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić . Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku . Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno ( bez ogonków ) i wsypać do garnka .Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania . Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut ( od zagotowania ) .
W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę . Wymieszać . Wlać śmietankę , a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość .Łyżką cedzakową wyjąć papryki .Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu .
Podawać same , z pieczywem lub z ziemniakami - jak kto lubi .

Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy - taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Często faszeruję papryki, bo bardzo lubimy, ale z suszonymi grzybami jeszcze nie robiłam.
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !