Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarska zapiekanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior
brokuły 20 dag
mleko 1 szkl.
jajko 4 szt.
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cebula
ząbek czosnku
masło 1 łyżeczka
pomidory 2 szt.
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Jarska zapiekanka

Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Kalafior gotować 5 minut po czym dodać brokuł w połowie czasu gotowania. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, umieścić w nim kalafior i brokuł. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Masą zalać przygotowane warzywa. Piec w 200 stopniach przez 45 minut w blasze z wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pomidor pokroić na kawałeczki. Czosnek i cebulę podsmażyć, wrzucić pomidory, dusić 5 minut. Doprawić pieprzem. Zapiekankę podawać z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak