Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z musem truskawkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
galaretka truskawkowa 1 sztuka
jaja 5 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń wanilinowy 1 opakowanie
mleko wg przepisu
masło 1 kostka
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem truskawkowym

Jajka rozbijamy . Z białek i cukru ubijamy pianę, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie mieszamy proszek do pieczenia razem z mąką i powoli wsypujemy do masy, delikatnie mieszając. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy cisto. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Podczas gdy biszkopt się piecze , miksujemy blenderem truskawki na mus , galaretkę rozpuszczamy i dodajemy do truskawek , mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy mleko na budyń. Gdy wystygnie, w osobnej misce ucieramy masło wraz z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń.
Gdy biszkopt po wyjęciu z piekarnika wystygnie, należy go przekroić na pół. Jedną część włożyć do foremki w której był pieczony i posmarować budyniową masą. Nakładamy drugi biszkopt i zalewamy zgęstniałym musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki aż galaretka z musem stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

melonik 17.07.2012 08:29
superrrr
melonik 17.07.2012 08:29
superrrr
aguus 13.07.2011 09:03
Prezentuje się pysznie!
Mysiunia 12.07.2011 20:25
pyszniutkie ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak