Sposób przygotowania

Dojrzałe i soczyste pomidory kroimy na pół i wydrążamy część gniazda nasiennego. Niewielka ilość miąższu i pestek doda smaku. Sypiemy solą, najlepiej grubą, układamy na blaszce lub ruszcie piekarnika skórką w dół i suszymy przy uchylonych drzwiczkach około 2 godziny w temoeraturze 50st.
W międzyczasie podgrzewamy oliwę w rondlu i dorzucamy do niej obrane ząbki czosnku. Odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem. Kiedy pomidory staną się jędrne i elastyczne, a w środku wciąż będą lekko soczyste przekładamy je do niedużych słoiczków i zalewamy wystudzoną oliwą przekładając kilkoma ząbkami czosnku. Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30 minut. Gotowe pomidorki przechowuję w ciemnej spiżarni przez całą zimę - jeśli dotrwają. :)

Komentarze

  • -1
    no-image
    Opublikowano

    krzysztof14

    jak je kiedys zrobisz to bedziesz wiedzial ze ten przepis jest gowno wart

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !