Sposób przygotowania

Zielone orzechy włoskie,takie z których wypływa mleczko,zerwać z drzewa,umyć i pokroić na ćwiartki.Włożyć do szklanego słoika i zalać taką ilością spirytusu by tylko przykrył owoce.Słoik wstawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc i naświetlać.Po tym czasie zlać spirytus i przelać do ciemnej butelki.Leczniczo pić po 10 kropelek rozcieńczonych wodą.Przepis dostałam od matki misjonarza,wykorzystałam i mam się dobrze:)

Komentarze

  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie pyszne
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Beniu a jak mam rozumieć to naświetlanie...?
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    no,Misiu nie może dostać się żaden promyk światła ani słońca:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ślepota ze mnie - Misiu masz rację NIE NAŚWIETLAĆ !!! powinno być:)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nie naświetlać tylko wypić :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pyszna -zaprosić koleżanki i dopiero wypić:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    ja tez taką robie
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Super! To na zdrowie...
  • 2
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    znam tą nalewkę:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    przydałaby mi się na przeziębienie
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    przydałaby mi się na przeziębienie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta41

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    świetna
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Na jakie dolegliwości stosujesz tą nalewkę? U mnie kolejny rok z rzędu przymrozek zniszczył orzech włoski, więc chyba nici w tym roku z nalewki, a chętnie bym ją zrobiła. Napisz proszę, ile orientacyjnie dajesz orzechów np. na litr spirytusu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ta nalewka leczy wszystkie dolegliwości żołądkowe nawet Ci z wrzodami mogą się nią leczyć a co do ilości to szczerze nigdy nie ważyłam ani nie liczyłam orzechów:) a na litr spirytusu???to nigdy nie robiłam bo to byłby wielki zapas:)Weż np.10 orzechów pokrój je tylko rób to w rekawiczkach włóż do słoika po odórkach i zalej sporytusem niech stoją.A póżniej tylko kropelkami pij a nie kieliszkiem:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    piłam - jest pyszna :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super przepis :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    może kiedyś będę miała okazję ja spróbować .
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    na żołądek polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !