Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
jabłka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z jabłkami

Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtko i sól. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białko ubijamy na sztywną pianę, a jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite białka i jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Mokrą łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy placki z obu stron na rumiano. Placki osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 29.07.2011 23:50
świetne!
czekoladka_m 25.07.2011 15:50
robię podobne, super!
pioge7 12.07.2011 17:04
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak