Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtko i sól. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białko ubijamy na sztywną pianę, a jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite białka i jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Mokrą łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy placki z obu stron na rumiano. Placki osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !