Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z masą jabłkową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 500 g
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
jajko 5 szt.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1/3 szklanki
rodzynki 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z masą jabłkową

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem. Dodać do utartych jajek, wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec 30min. 160*C. Wyłożyć na ściereczkę, zwinąć i zostawić do wystygnięcia. Jabłka pokroić w kostkę, podlać wodą i gotować przez 5- 10min. Rodzynki sparzyć i dodać do jabłek. Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, jabłka i wymieszać. Roladę rozwinąć, posmarować masą jabłkową i ponownie zwinąć. Roladę można udekorować lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak