Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KULE DROŻDŻOWE Z KASZĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
drożdże 50 gram
masło 50 gram
sól
cukier 1 łyżeczka
Farsz:
kasza gryczana
cebula
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
pieprz czarny do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KULE DROŻDŻOWE Z KASZĄ

Drożdże rozprowadzamy z odrobiną ciepłego mleka, dodajemy cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, czekamy, aż wyrośnie. Następnie do ciasta dodajemy mąkę, żółto, mleko i sól i wyrabiamy. Pod koniec do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie odstawiamy i czekamy aż wyrośnie.

W tym czasie podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cebulę. Gotujemy kaszę, łączymy z cebulą, dodajemy do smaku soli i pieprzu.

Z gotowego ciasta formujemy placki, na każdy nakładamy kaszę i zlepiamy. Po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. godzinę czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 18.12.2011 22:33
fajne
Zoso 08.10.2011 12:00
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak