Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-jabłkowe z matiasem norweskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

obranych ziemniaków 500 g
cebuli 1 sztuka
selera 50 g
jajek 2 sztuki
dymki posiekanej wraz ze szczypiorem 1 sztuka
majeranku Prymat 1 łyżka
mąki 1/4 szklanki
olej do smażenia - -
gęstej kwaśnej śmietany 250 g
startego chrzanu 2 łyżki
filetów z matiasa norweskiego 250 g
posiekanego szczypiorku 1 sztuka
Sól czosnkowa jodowana Prymat - -
Pieprz czarny mielony Prymat - -
jabłko 1 zielone, obrane i skropione soki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-jabłkowe z matiasem norweskim

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę, jabłka i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną odcisnąć, dodać cebulę, jabłko, seler, jajka, dymkę i majeranek. Całość doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem, a następnie dodać mąkę i wymieszać. Na rozgrzanym oleju usmażyć placki na złoty kolor, po czym wstawić do piekarnika, aby nie wystygły.
Przygotować sos, mieszając śmietanę z tartym chrzanem i doprawiając do smaku.

Placki i filety z matiasa ułożyć na talerzach, udekorować sosem chrzanowym i posypać siekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa36 04.09.2012 07:42
super
EWI 29.03.2012 09:48
no no ciekawe
Ewa/kalapurtka 26.01.2012 23:45
pycha
Ewa/kalapurtka 26.01.2012 23:45
pycha
zuzanna_z 23.01.2012 13:24
smacznie wygląda
hafija 17.01.2012 14:13
ciekawy zestaw
artur7 15.01.2012 19:00
nigdy nie jadłem
artur7 28.12.2011 20:45
fajne
ziutula
ziutula 23.11.2011 08:32
do wypróbowania...dla mnie to inna wersja pulki ze śledziem...
bbeeaa 18.11.2011 09:44
spróbuję na pewno
manikowa 17.11.2011 17:33
interesujące
Magdalena42 11.11.2011 17:17
jaki ciekawy przepis :)
Karolcia12 27.09.2011 15:43
bajeczne danie
Piotrek3 15.09.2011 16:41
dla pewności wolałbym przygotować dla siebie takie danie, a dopiero potem je polecać, jak to smakuje?
1j1o1l1a1 24.08.2011 13:19
same starte ziemniaczki z jajkiem i przyprawione też są pyszna :) oczywiście usmażone :))
gosia29 16.08.2011 09:34
jeszcze takich plackow nie jadłam, warto je spróbować
eklerek 25.07.2011 23:14
rewelacyjne
eklerek 25.07.2011 23:14
rewelacyjne
Anna141
Anna141 15.07.2011 10:00
smakuje wyśmienicie
Anna146 07.07.2011 07:15
jabłka z rybą - ciekawe połączenie
gosia561 26.06.2011 16:40
mniam
Anna141
Anna141 24.06.2011 09:28
świetny przepis
artur7 16.06.2011 10:33
orginalne
novita26 23.05.2011 08:13
mniam
novita26 30.04.2011 11:21
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak