Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 70 dag
majonez 10 dag
sól
pieprz
śmietana kwaśna 10 dag
curry 1-2 łyżki
natka pietruszki 2 pęczki
orzechy włoskie 5 dag
oliwa 75 ml
papryka czerwona 1 szt.
cukinia
cebula
por
jabłko
kiełbasa czosnkowa 10 dag
majeranek
olej 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przygotować pikantny sos curry: majonez utrzeć z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem oraz curry. Przygotować sos ziołowy: oderwać listki od pietruszki. Orzechy pokruszyć zmiksować razem z listkami natki. Połączyć z oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę podzielić na małe cząstki. Cukinię i por pokroić na kawałki, jabłko podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać z łupinek, nadziewać na przemian albo z papryką i cebulą, albo z porami i jabłkiem, albo z kiełbasą i cukinią na szpilki. Wszystkie szaszłyki posypać solą i pieprzem, szaszłyki z jabłkami i porami dodatkowo majerankiem. Szaszłyki smażyć na oleju, podawać razem z dwoma sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak