Sposób przygotowania

1/2 papryki zielonej
1/2 szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w słupki )
1 marchew
1 por ( biała część )
2 łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub rzodkiewki )
sos chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
sos chili z ananasem ( Tao-Tao )
sos sojowy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny grubo mielony
cukier trzcinowy
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
1 szklanka wody
Pokroić warzywa - marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki. Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10 minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem , cukrem , sosem sojowym .Dusić jeszcze 5 minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać do sosu i zagotować .
Makaron Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu. Polać sosem . Posypać szczypiorem.
Można razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z kurczaka , schab lub małe pulpeciki .

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marcela

    wyglada smacznie i elegancko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !