Sposób przygotowania

1 jajko
2 czubate łyżki cukru
1/2 szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - odciśniętych z soku jabłek
1 łyżka masła do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
aromat waniliowy do smaku
cukier waniliowo-karmelowy do posypania zapiekanki
Ubić pianę z białek . Zmieszać serek z cukrem, żółtkiem, aromatem waniliowym , jabłkiem .Wlać pianę i masę serowo-jabłkową i pianę do makaronu i delikatnie zamieszać.
Wysmarować foremkę do zapiekania masłem i wysypać bułką tartą . Wyłożyć masę makaronową z dodatkami. Posypać po wierzchu grubo cukrem waniliowo-karmelowym ( mam taki cukier w tzw. ,, młynku \" ).
Piekarnik rozgrzać do 180 * C - wstawić zapiekankę i zapiekać 1 godzinę .
Wyjąć . Przestudzić .Kroić i podawać z kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Już widzę jak moje dziewczyny ją wcinają ,jedna od pieluch jest wielką amatorką makaronu .
  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zapiekanka na słodko - bardzo lubię.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !