Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia wg Buni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
maka do podsypywania - wg potrzeby

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia wg Buni

2 dag świeżych drożdży
szczypta
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
czarnuszka do posypania
sól morska do posypania
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
ziarno łuskanego słonecznika
łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania
Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką i zostawić na godzinę . Podzielić na 3 placki .Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste .
Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek ,lub sałatką z pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 30.06.2013 21:14
pewnie smakowite :)
szyba 12.07.2011 09:44
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak