Sposób przygotowania

CIASTO: mąkę przesiej, zrób dołek, wbij jajko. Dodaj sól, wlej stopione masło i wyrabiaj ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta uformuj kulę i zostaw na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło.

FARSZ: twaróg rozgnieć widelcem, dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i wysmaż. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodaj do farszu wraz z wysmażonym boczkiem. Dodaj przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto. Wytnij kółka szklanką, nakładaj wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z duszoną na maśle cebulką.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Bardzo lubię takie pierożki
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    i ja też....
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    fajne pierogi
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    pysznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    iga2

    wyśmienite
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    moje danie regionalne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    bardzo lubię pierogi z takim farszem a te wyglądają tak zachęcająco że aż ślinka cieknie
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    dawno nie robiłam
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    muszą być bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    O tak, są bardzo smaczne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    smaczny i zdrowy farsz
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata23

    pyszne pierogi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !