Sposób przygotowania

Jedną łyżkę masła roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż się cebula zeszkli, ale nie zrumieni /3-5 minut/. Dodać ryż, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając.

Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać dynię pokrojoną w 1 cm kostkę. Patelnię zdjąć z ognia i za moment dodać do potrawy 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać. Dodać tarty parmezan. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    świetne połączenie, Jestem bardzo ciekawy smaku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    na pewno dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    lubie risotto, ale z dynia jeszcze nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ja też z dynią nigdy nie robiłam a teraz dyń pod dostatkiem.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Z dynią dobrze smakuje i jeszcze dodatkowo ładnie wygląda na talerzu. Polecam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    warte wypróbowania
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Coś dla mnie :))
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    ekstra
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    wygląda bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetnie na pewno też smakuje
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    o. zrobiłam podobne kilka dni temu, smakuje obłędnie, i ładnie wygląda :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    To już kolejny przepis, który potwierdza, że mamy podobne upodobania smakowe i gotujemy wiele rzeczy podobnie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pyszna odmiana
  • 2
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    ogromnie mi się podoba! rozkroiłam właśnie dynię i zrobię, tylko czy w tej mojej wsi kupie taki ryż? ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Z tym możesz mieć problem, choć niekoniecznie, bo w mojej wsi jeszcze jakiś rok temu nie miałam szansy kupić arborio, a dzisiaj bez problemu kupuję ryż jaki potrzebuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !