Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfalle z prostym sosem serowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słodka śmietanka 1 szklanka
makaron Farfale 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle z prostym sosem serowym

20 dag surowego boczku bez skóry i żeberek
10 dag sera topionego kremowego( z reguły używam Gouda do smarowania )
sól
pieprz mielony
przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \"
garść pokrojonej natki pietruszki
garść pokrojonego koperku
sok z cytryny
15 czarnych oliwek bez pestek w zalewie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W czasie kiedy sie gotuje pokroić w drobną kostkę boczek i wysmażyć na rumiano na patelni. Gdy jest gotowy zalać śmietanką , dodać ser i ogrzewać na małym gazie aż ser sie rozpuści , śmietanka trochę zgotuje a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku przyprawą suszone pomidory, solą , pieprzem , sokiem z cytryny . Wsypać połowę natki i koperku . Wymieszać .Odcedzić makaron i włożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował. Wlać sos i wymieszać. Zostawić na moment by makaron zaczął wchłaniać sos. Podawać posypany resztą zieleniny i pokrojonymi w plasterki oliwkami na świeżo .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 20.11.2011 18:39
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak