Sposób przygotowania

20 dag surowego boczku bez skóry i żeberek
10 dag sera topionego kremowego( z reguły używam Gouda do smarowania )
sól
pieprz mielony
przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \"
garść pokrojonej natki pietruszki
garść pokrojonego koperku
sok z cytryny
15 czarnych oliwek bez pestek w zalewie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W czasie kiedy sie gotuje pokroić w drobną kostkę boczek i wysmażyć na rumiano na patelni. Gdy jest gotowy zalać śmietanką , dodać ser i ogrzewać na małym gazie aż ser sie rozpuści , śmietanka trochę zgotuje a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku przyprawą suszone pomidory, solą , pieprzem , sokiem z cytryny . Wsypać połowę natki i koperku . Wymieszać .Odcedzić makaron i włożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował. Wlać sos i wymieszać. Zostawić na moment by makaron zaczął wchłaniać sos. Podawać posypany resztą zieleniny i pokrojonymi w plasterki oliwkami na świeżo .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !