Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z golonki indyczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 (bez kapusty)
indyk 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z golonki indyczej

maggi
4 łyżeczki żelatyny w proszku
5 szklanek wody
pieprz mielony
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 goździk
1 cebula
sól
2 jajka na twardo
1/2 szklanki groszku konserwowego
Golonkę ułożyć w wąskim garnku razem z obrana włoszczyzną . Dodać liść laurowy i ziele angielskie , goździk, zrumienioną na patelni cebulę ( na suchej patelni rumienić całą cebulę ).Zalać wodą i gotować na małym gazie 2 godziny( wywar odparuje o połowę ) .Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania - jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .Golonkę z indyka obrać ze skóry , kości i ścięgien . Mięso drobno pokroić . W pojemniczku do zastygania układać na dno plasterki marchewki, groszek , ćwiartki jajek , a potem mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 12.07.2011 17:21
wspaniale podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak