Sposób przygotowania

1/2 świeżego ananasa
1/2 szklanki groszku konserwowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżeczki zielonej pasty curry
mały kawałeczek suszonego galangalu
mały kawałek suszonego tamaryndowca
3 łyżki sosu chili ostrego
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
pieprz kolorowy grubo mielony
szczypta kurkumy
szczypta curry w proszku
natka pietruszki
Kurczaka pokroić w kostkę .Skropić olejem . Natrzeć zieloną pastą curry, łyżeczką sosu chili i szczyptą mielonego pieprzu .W woku rozgrzać olej i wrzucić kurczaka . Smażyć mieszając . Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę obsmażać . Zalać bulionem i mlekiem kokosowym . Dołożyć pokrojonego w kostkę ( obranego ze skórki i pozbawionego włóknistego środka ananasa, galangal, tamaryndowiec .Dusić 20 minut . Doprawić sosem chili, curry, kurkumą , pieprzem . Wrzucić odsączony groszek i natkę pietruszki .Zamieszać .
Podawać z ryżem na sypko , makaronem ryżowym lub plackami typu chappati.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !