Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buniowe burgery z kukurydzą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt
tatar 25 (wołowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Buniowe burgery z kukurydzą

2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki wody
1/3 kostki smalcu
maggi
sól
pieprz mielony
3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
mąka
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę ( 1/2 szklanki ) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie .Uformować 4 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .
Podawać z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym ) i posypane resztą kukurydzy konserwowej .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 23.12.2011 07:16
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak