Sposób przygotowania

Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki, drobno posiekany czosnek i smażę przez chwilę, często mieszając. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku sola morską i świeżo mielonym pieprzem.

Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Wkładam na rozgrzaną patelnię i często mieszając smażę do czasu odparowania powstającego soku.

Usmażone pieczarki mieszam z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczę przez moment w letniej wodzie, tylko zamaczam i od razu wyjmuję. Odkładam na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.

Następnie na każdym płacie papieru kładę 1 łyżkę farszu i delikatnie roluję, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.

Przygotowuję wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażę.

Można je smażyć w głębokim oleju, ale ja wlewam na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.

Po usmażeniu przekładam je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.

Przygotowuję sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    pracochłonne ale ciekawe :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pyszne jedzonko!:)
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    sajgonki o każdej porze ....ale te krewetki......? boję się , a kciała bym......
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super pomys? z krewetkami jeszcze nie robi?am
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    akurat sajgonek nigdy nie miałam okazji próbować, wyglądają apetycznie
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    bardzo lubię sajgonki ale lepsze są z grzybami chińskimi:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    takich rarytasów nie robiłam jeszcze
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    wnuczka uwielbia krewetki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !