Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coxinha de Galina

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 40 dag
mąka pszenna 40 dag
serek śmietankowy 20 dag
masło 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
woda 1 l
olej ¾ l
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 szt.
papryka żółta ½ szt.
sól do smaku
bulion drobiowy 2 z wołowiną
jaja 2 (osobno żółtka i białka)

Przepis i sposób przygotowania na: Coxinha de Galina

Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i umieścić w garnku. Dodać obraną i przekrojoną na połowę cebulę, ząbki czosnku, masło, kostki bulionowe, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować 1,5 godziny. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przelać przez sito, odmierzyć 600 ml i przelać do osobnego garnka. Zagotować, dodać mąkę pszenną (około 8 dag maki pozostawić) i cały czas mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 godziny.

Paprykę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.

Ostudzone ciasto przełożyć na stolnicę, Dodać żółtka i lekko podsypać pozostawioną mąką. Zagnieść. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdym ułożyć po porcji kurczaka, serka śmietankowego oraz papryki. Zlepiać brzegi ciasta, formułując udko kurczaka. Każde „udko” panierować w ubitym na sztywno białku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika6 16.06.2012 22:23
super
Angelika6 16.06.2012 22:23
super
Gosia40 02.08.2011 21:20
Koniecznie muszę wypróbować przepis!! Zapowiada się prawdziwa uczta:))
MAR3STA 20.07.2011 21:02
rewelacyjny przepis, nigdy nie spotkałam się z taką nazwą
Beatris 20.07.2011 14:55
Jestem ciekawa smaku.
Misiek1 12.07.2011 11:26
Muszą być baaardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak