Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flan waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 1/4 szklanki
mleko skondensowane 1/4 szklanki
wanilia 1 laska
cukier 1/4 szklanki
jajko
żółtko jajek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: flan waniliowy

Mleko podgrzewamy z rozciętą laską wanilii i odstawiamy na 20 min.Na małej patelni roztapiamy cukier i podgrzewamy poruszając patelnią aż zbrązowieje.Od razu wlewamy do żaroodpornych foremek do zapiekania.Poruszając nimi rozprowadzamy karmel na dnie.Lekko ubijamy jajko i żółtko i mieszamy z mlekiem skondensowanym.Ze zwykłego mleka usuwamy wanilię i powoli wlewamy do mieszanki jajecznej nie przerywając mieszania.Masą napełniamy foremki przykrywamy je folią aluminiową.Pieczemy w kąpieli wodnej 50 min w 180 stopniach.Studzimy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 27.10.2011 11:14
fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak