Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło miękkie 120 gram
mąka pszenna 120 gram
mąka kukurydziana 60 gram
cukier puder 50 gram
jajko 4 sztuki
cukier puder 100 gram
mąka pszenna 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
Masa serowa 1 szklanka
śmietana gęsta kwaśna 400 gram
cukier puder 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
bita śmietana 3 łyżki
porzeczki czarne 125 gram
twaróg 1 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

kruchy ucierany spód:
masło miękkie 120 g
mąka pszenna 120 g
mąka kukurydziana 60 g
cukier puder 50 g

masa serowa:
twaróg sernikowy mielony Piątnica 1 kg
jajka 4 szt.
cukier puder - 100 g
mąka pszenna 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki

masa porzeczkowa:
czarne porzeczki /mogą być mrożone/ 125 g
cukier puder 1 łyżka
masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej

polewa:
śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
cukier puder - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka

do dekoracji:
bita śmietana 3 łyżki

Miękkie masło miksować z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Będzie to trwało około 6-7 minut. Stopniowo dodawać mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta zrobić kulę. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 30 minut.

Po tym czasie ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piec 10 minut, następnie zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Ser, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy zmiksować, następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odłożyć, będzie nam potrzebna do masy porzeczkowej.

Blenderem miksujemy czarne porzeczki z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Uprzedzam, że należy to robić dość długo. Dodać 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksować, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.

Pozostałą masę serową wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w 170*C. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładać łyżką masę serowo-porzeczkową.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i studzić przez 20 minut.

W tym czasie wymieszać składniki polewy, którą należy nałożyć na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.
Tortownicę ponownie wstawić do piekarniana na 10 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.

Brzeg sernika udekorować bitą śmietaną. Ciasto przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Melania 13.10.2017 14:50
Bardzo pomysłowy przepis :)
Laila2786 08.03.2017 11:12
dla mnie bomba
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 21:07
Rewelacyjny serniczek zabieram do książki;)
edytazaw89@wp 20.10.2016 19:04
wygląda apetycznie
IZABELA29 18.10.2016 15:21
Super smaczny
cooleczka 06.08.2016 23:35
Poproszę kawałek:)
Jolcia_90 26.06.2016 15:41
pycha ciacho :) mmm :)
madamepauline 28.02.2016 23:55
aż ślinka cieknie na sam widok :)
Małgorzata92 19.02.2016 15:23
Fajny przepis :)
mala2021 03.02.2016 22:16
Fajny przepis, myślę że warto wypróbować
Małgorzata92 18.01.2016 14:26
Deser idealny :)
msmariusz 04.12.2015 15:23
ślinka cieknie
Ada-Gaba 07.09.2015 22:05
smakowite ciasto
pestka 01.08.2015 10:09
pyszny deser
Kasnaj 12.07.2015 09:37
pyszny przepis
anemon 24.06.2015 20:31
Dziękuję za miłe słowa.
IKrakowianka 18.06.2015 14:18
Wygląda przepięknie
anemon 17.06.2015 07:25
W takim razie jesteśmy umówione.
ben-ka 13.05.2015 09:06
Następnym razem jak go zrobisz, to nas zaproś:)
Ada-Gaba 19.01.2015 21:40
Twój sernik wygląda przepysznie
usmiech 13.01.2015 17:41
musi być smaczny
Asik32 10.01.2015 21:36
rozpływa się w ustach mniam:)
soovka 10.01.2015 18:45
Bardzo apetyczny!
Iwona32 09.01.2015 23:10
fajne ciacho mniam
tytka 09.01.2015 12:09
piękny kolor!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak