Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety hiszpańskie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
masło 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko podgrzane 1,5 szklanki
szynka hiszpańska suszona 10 dkg
sól
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety hiszpańskie

Kwadratową formę smarujemy oliwą.W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i masło oprószamy mąką i zasmażamy na małym ogniu na jasnozłoty kolor stale mieszając ok 2 min,następnie wlewamy dwie szklanki mleka,i gotujemy i wlewamy resztę mleka,mieszając gotujemy 5 min.Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 min cały czas mieszając.Dodajemy szynkę drobno pokrojoną solimy i gotujemy jeszcze minutę.Masę wlewamy do przygotowanego naczynia,studzimy i wstawiamy na noc do lodówki,następnie formujemy krokieciki i obtaczamy je w bułce tartej oraz w lekko ubitych jajkach a następnie znowu w bułce..Gotowe krokiety układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na pół godziny.Do rondla wlewamy oliwę tyle by sięgała do g cm,mocno ją rozgrzewamy i porcjami wkładamy krokiety i smażymy po 2 min odwracając by usmażyły się równomiernie.Gotowe wyjmujemy na papierowy ręcznik .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 16.08.2011 07:15
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak