Sposób przygotowania

Kwadratową formę smarujemy oliwą.W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i masło oprószamy mąką i zasmażamy na małym ogniu na jasnozłoty kolor stale mieszając ok 2 min,następnie wlewamy dwie szklanki mleka,i gotujemy i wlewamy resztę mleka,mieszając gotujemy 5 min.Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 min cały czas mieszając.Dodajemy szynkę drobno pokrojoną solimy i gotujemy jeszcze minutę.Masę wlewamy do przygotowanego naczynia,studzimy i wstawiamy na noc do lodówki,następnie formujemy krokieciki i obtaczamy je w bułce tartej oraz w lekko ubitych jajkach a następnie znowu w bułce..Gotowe krokiety układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na pół godziny.Do rondla wlewamy oliwę tyle by sięgała do g cm,mocno ją rozgrzewamy i porcjami wkładamy krokiety i smażymy po 2 min odwracając by usmażyły się równomiernie.Gotowe wyjmujemy na papierowy ręcznik .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !