Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos karmelowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 20 dag
woda 220 ml
masło 5 łyżek
śmietana 30% 75 ml
aromat waniliowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Sos karmelowy

(Na 1,5 szklanki) Cukier wsypać do garnka, mieszając, lekko zrumienić na małym ogniu. Wlać połowę wody, wymieszać. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać wlać pozostała wodę. Gotować nie przestając mieszać, aż cukier się rozpuści, a syrop zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać masło i wymieszać. Zagotować, mieszając. Gdy sos lekko przestygnie, wlać śmietanę i armat waniliowy, wymieszać. Sos nadaje się się lodów, naleśników, musów i owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak