Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa z lukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
margaryna 1 kostka
cukier 1 szkl
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
pomarańcza 1/2 szt
olejek pomarańczowy 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
sok pomarańczowy 3 łyżki
cukier puder 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa z lukrem

Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku pomarańczowego

Margarynę stopić. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na krem. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy jajecznej. Stale ucierając, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Wlać stopioną margarynę, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Upieczoną babkę polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 20.09.2011 16:24
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak