Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

2 średnie cebule
5 łyżek oleju
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sól
1/2 pieprzu mielonego
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 łyżki masła do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i odcisnąć dość mocno wykładając na wyłożone dużą gazą sitko . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ,wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać utarte ziemniaki z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami , pozostałym olejem śmietanką i mąką . Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką - najładniej wygląda upieczona w foremce do babki z ,, kominkiem ,, .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C . Wstawić babkę . Piec ok 1 godzinę . Zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec dalej jeszcze 30.
.Sprawdzić patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć . Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Do babki podałam sos gulaszowy . Ale można podawać z grzybowym ,lub z kwaśną śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 11.07.2011 15:33
Przepis trafia do mojej księgi w celu wypróbowania. A zapowiada się pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak